Wist je dat je subsidie kunt aanvragen voor het aanschaffen van een elektrische auto’s? De belangstelling voor deze auto’s neemt toe. Ook het aanbod van de elektrische en plug-in hybride auto’s neemt toe. De bijtelling is daarom ook van belang om te weten voordat je een auto gaat kopen. Als je kiest voor een volledig elektrische auto, dan wordt op het standaardbijtellingstarief van 25% van de cataloguswaarde, let goed op: bij een eerste tenaamstelling tussen 1 januari 2014 en 31 december 2016, voor een periode van zestig maanden, een korting verleend van 21 procentpunten. Daardoor is het bijtellingspercentage 4%. Bij de eerste tenaamstelling in 2014 en 2015 voor plug-in hybrides geldt een korting van 18 procentpunten. Daardoor komt het bijtellingspercentage op 7%. Let op want daarbij mag de CO2-uitstoot niet hoger zijn dan 50 gram/km. Mocht de auto in deze categorie in 2016 voor het eerst te naam wordt gesteld, dan geldt de bijtelling van 15%.
Als je wil investeren in een elektrische auto, dan geldt een milieu-investeringsaftrek (MIA). Sinds 2014 is de gewone investeringsaftrek (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) komen te vervallen voor personenauto's. Bij de MIA gaat het over een extra aftrekpost die van de winst mag worden afgetrokken. Deze is alleen van toepassing wanneer de investering voorkomt op de zogenaamde milieulijst, welke jaarlijks door RVO (voorheen Agentschap NL) wordt gepubliceerd. Als het gaat over een volledig elektrisch aangedreven voertuig, dan staan deze onder de code G 3110 opgenomen in de Milieulijst 2015. Als je gaat investeren in deze bedrijfsmiddelen, dan komen deze tot een investeringsbedrag van 50.000 euro nog in aanmerking voor 36% MIA. Dan zijn er nog de plugin-hybride personenauto’s. Deze staan onder de codes D 3111 en E 3112 in de Milieulijst 2015. Bij de code D 3111 gaat het over op (benzine) plugin-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 30 gram per kilometer. Daarbij bedraagt de MIA 27% en geldt tot een investeringsbedrag van 35.000 euro. De code E 3112 valt de (benzine) plugin-hybride personenauto met een CO2-uitstoot van 31 tot en met 50 gram per kilometer. Daarbij geldt een investering tot maximaal 12.500 euro en komt in aanmerking voor 13,5% MIA. Voordat je voor de MIA in aanmerking komt, moet een investering binnen drie maanden bij RVO aan worden gemeld. Neem de tijd om alles even goed in je op te nemen, het is veel informatie, maar het kan ook allemaal voor jou van belang zijn. Het is goed om te weten wat er kan, wat er mag en wat de regels zijn, zodat je goed bent voorbereid en weet wanneer je waarvoor in aanmerking komt.
Bij de investering is het voor elektrische auto’s van belang te weten dat er een nihiltarief BPM geldt. Je kunt dus een elektrische auto zonder deze aanschafbelasting inzetten. Voor de wegenbelasting geldt in 2015 ook een nihiltarief voor auto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gram/km. Dat zal per 2016 veranderen. Dan wordt het nihiltarief beperkt tot de volledig elektrische auto. Bij de plug-in hybride auto (t/m 50 gram/km) geldt dan het half tarief. Het is goed om alles goed na te kijken als je een andere auto gaat kopen. Er zijn namelijk veel veranderingen die er aan zitten te komen. Het is beter dat je goed bent voorbereid. Neem daarom de tijd om ook alles over de elektrische auto’s door te nemen en wanneer er vragen zijn, zijn er altijd mensen waarbij je terecht kunt.
Voor de BTW (omzetbelasting) geldt sinds juli 2011 geen speciale regeling meer voor elektrische auto’s. Als het gaat over privégebruik, dan geldt de hoofdregel. Het gaat er over dat alle BTW aftrekbaar is en daarbij wordt er ieder jaar een heffing over privégebruik toegepast. Deze heffing kan plaatsvinden aan de hand van de werkelijke kilometerverhoudingen (privékilometrage vs. totaal kilometrage) of aan de hand van een forfait ter grootte van 2,7% van de catalogusprijs. Bij de elektrische auto’s gelden geen accijnzen. Er wordt wel een energiebelasting geheven per kWh. Er zijn veel regeltjes die gelden voor bepaalde auto’s en dan is de BTW ook iedere keer anders. Er kunnen de komende jaren nog veel dingen veranderen, maar dit wordt op tijd bekend gemaakt. Zorg daarom ook dat je goed op de hoogte bent en alles bij gaat houden. Daardoor kun je namelijk op tijd de juiste keuze maken wanneer je bijvoorbeeld gunstig een andere auto kunt kopen.